Gistelsesteenweg 409, 8400 Oostende

+32 (0)486 75 42 61

Diensten

Analyse laboratorium

Bepaalde aandoeningen vereisen soms verder onderzoek om te kunnen concluderen met wat men te maken heeft en hoe men best verder behandeld. Hierbij is het nodig om een staaltje te nemen en dit door te sturen door een gespecialiseerd labo. Voor de meeste onderzoeken wordt er samengewerkt met een labo uit de streek, zodanig dat de resultaten zo snel mogelijk bekend zijn en we verder kunnen met de eventuele behandeling.

Ook bij gezonde dieren die al een stukje ouder zijn, kan het soms aangeraden zijn om een bloedonderzoek uit te voeren om te kijken of de nieren ed nog goed functioneren.
Bij vogels kan er ook DNA onderzoek gebeuren oa voor geslachtsbepaling of bepaalde ziekten. Deze staaltjes worden naar een labo gestuurd die vooral hierin gespecialiseerd is.

 

Oogheelkunde

Ik sta tot uwer beschikking voor zowel oogonderzoeken als voor operaties. Van een eenvoudig lopend oog tot misvormde oogleden... ik zal u en uw huisdier de beste opties aanreiken.

Bijzondere huisdieren

De bijzondere huisdieren zijn niet meer zo nieuw! Steeds meer mensen worden aangetrokken tot deze nieuwe diersoorten: exotische vogels, reptielen, fretten, konijnen, kleine knaagdieren, tropische vissen, amfibieën, ongewervelde dieren...

De populatie van deze huisdieren verhoogt zonder stoppen. De zorgtechnieken en kennis van deze huisdieren veranderen snel en maken nu deel uit van mijn dagelijks werk. Aarzel dus niet om op consultatie te komen.

Voor u komt...
Vergeet niet om uw dieren te vervoeren in kooien die zijn aangepast aan hun gestalte, ze uit de tocht en indien nodig ook warm te zetten (voor reptielen). Aarzel ook niet om langs te komen met foto's van hun huis/ kooi of habitat waarin ze leven. U kunt eveneens stalen van hun eten meebrengen en de merkreferenties doorgeven van het eten dat u voor die dieren aankoopt. Zo kan ik nagaan of ze werkelijk voldoen aan de behoeften van uw huisdier.

Orthopedisch overleg

Een dier dat mankt is een dier dat pijn heeft. Het is zijn manier van uiten van de pijn.

Orthopedische aandoeningen komen vaak voor bij honden, maar ook bij katten en heel kleine dieren zoals fretten, konijnen en kleine knaagdieren.

Ze zijn verantwoordelijk voor acute of chronische pijn die zich kan ontwikkelen zonder dat het dier aanvankelijk klaagt. Orthopedische aandoeningen kunnen mogelijk het gevolg zijn van een trauma (zoals een val of ongeval op de openbare weg), maar kunnen ook spontaan optreden zonder traumatische context, en dit vooral bij jonge honden (heupdysplasie of ellebogen) of geriatische patiënten (arthrose, reuma, lumbago,...)

Raad voor de consultatie:
- Houd uw huisdier rustig. Laat uw hond alleen buiten als hij zijn behoefte moet doen.
- Breng uw kat onder in een kleine transportkooi.
- Houd uw konijn, frett, klein knaagdier en vogel in zijn kooi.

Chirurgie

De praktijk is perfect uitgerust om uw huisdier te opereren in de beste veiligheidsomstandigheden, o.a. dankzij het anesthesie apparaat op gas en een toestel dat permanent de ademhaling van uw huisdier monitort. Het comfort van uw huisdier is onze prioriteit. 

De uitgevoerde operaties zijn heel divers:
- gebruikelijke interventies (sterilisatie, castratie,...)
- of de meer gespecialiseerde ingrepen (biopsie, wonden trimmen, tumoren verwijderen, digestieve chirurgie, chirurgie van de urinewegen, ogen,...)

Voor heel technische chirurgie werk ik samen met gespecialiseerde collega's.

 

Preventieve zorg

Uw dieren kunnen veel ziektes oplopen, zelfs als ze thuis verblijven. Preventieve geneeskunde is een essentieel onderdeel geworden van de huidige praktijk omdat het helpt uw metgezellen gezond te houden. Een jaarlijkse controle van uw huisdier is daarom onontbeerlijk voor het vroegtijdig opsporen van mogelijke ziektes en ter voorkoming van veel erger.

Het vaccineren van uw hond, kat, fret of konijn maakt ook deel uit van deze preventieve zorg. Het doel is om uw metgezel tegen vaak dodelijke ziekten te beschermen. Het type vaccin en de frequentie van herhalingen zijn aangepast aan de leeftijd en leefomstandigheden van het dier (kat op appartement, met of zonder toegang naar buiten, jachthond, verblijf in het buitenland,...).

Een anti parasitaire bescherming aangepast aan de levensstijl of bijkomend voedingsadvies maken ook deel uit van de preventieve geneeskunde, dit als beste bescherming voor uw huisdier.

Ik raad u ook aan een volledige check up te laten maken van uw huisdier als hij/zij een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Dit om belangrijke aan leeftijd gerelateerde ziekten op te kunnen sporen (10 jaar voor katten en 7 jaar voor honden): reumatoïde veroudering, prostaat, hart, oog, hersenen en nieren. Op deze leeftijd is het ook noodzakelijk om het dieet aan te passen aan de voedingsbehoeften van de oudere dieren.

Een goede raad: wacht niet tot uw huisdier ziek is om uw dierenarts te raadplegen! Voorkomen is altijd beter dan genezen. 

Dermatologisch overleg

Huidziekten komen bij honden en katten steeds vaker voor en mogen niet worden verwaarloosd. Ze leiden vaak tot erge jeuk die kan leiden tot bloedingen en zweren op het hele lichaam.

Er zijn veel types huidaandoeningen. Aantasting door parasieten, infecties, allergieën en hormonale problemen behoren tot de meest voorkomende oorzaken. Maar soms zal de veterinaire dermatoloog worden geconfronteerd met immuun gerelateerde, genetische of kwaadaardige aandoeningen. Op basis van de resultaten van het klinisch onderzoek bied ik dan ook een oplossing voor het dermatologisch probleem.

Mogelijke aanvullende testen:
- huid afschrapen om te zoeken naar parasieten in de vacht.
- trichographische analyse van het haar (ringworm onderzoek)
- cytologie (cellen van de huid, bacteriën en gisten)
- allergietesten (intradermaal)
- huidbiopsies (huidstalen) voor een histopathologisch onderzoek
- stalen voor een bacteriologisch onderzoek, schimmel cultuur of hormonale dosering.

Radiografie - Medische beeldvorming

Om een diagnose te verduidelijken of af te ronden, is het soms noodzakelijk om een röntgenfoto te maken of een echografie uit te voeren.

Echografie
Niet noodzakelijk om het dier onder narcose te brengen. Met een echografie kunnen we in het lichaam kijken, vooral voor het hart en de buikorganen: lever, milt, darmkanaal, blaas, prostaat, baarmoeder.
Deze beeldvormende techniek is een aanvullende test die kan worden aangeboden bij een klinisch onderzoek of tijdens een controle. Deze test is pijnloos en kan, om uw metgezel gerust te stellen, worden uitgevoerd in uw aanwezigheid.

Digitale radiografie
Digitale radiografie is een fundamenteel element van de diagnose en onmisbaar in de orthopedie en longziekten. Voor de spijsverteringschirurgie zorgt het ook voor veel bijkomende diagnoses (transit verstoppingen, detectie van nierstenen, etc.)
Met de röntgenfoto's kan men bij honden de officiële graad van heupdysplasie bepalen en de digitale beelden kunnen worden opgeslagen en eventueel worden doorgestuurd voor verder onderzoek.

Vergunning voor het gebruik van röntgenapparatuur voor diagnostische doeleinden:

Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC)
Departement Gezondheid en Leefmilieu
Dienst Bescherming van de gezondheid
Ravensteinstraat 36, 1000 Brussel

Vergunningsnummer: FANC/VX/42665
Exploitatienummer: OE-0109876

Jaarlijkse keuring van röntgenapparatuur:
AIB-Vinçotte Controlatum
Jan olieslagerslaan 35, 1800 Vilvoorde

Gedragsoverleg - therapie

De plaats van gezelschapsdieren binnen gezinnen is in de afgelopen 20 jaar erg veranderd. Gedragsstoornissen komen daardoor steeds vaker voor: binnen urineren, destructief zijn, onophoudelijk blaffen, agressie,...

Veelal beginnen deze problemen al te ontwikkelen als het dier nog jong is. Het is dus belangrijk om te weten hoe u met uw dier het beste omgaat en hoe u deze problemen moet vermijden of corrigeren.

Tijdens dit overleg zullen veel tips worden aangereikt om uw huisdier beter te begrijpen en de signalen aan te leren, dit om ernstige gevolgen te voorkomen in de ontwikkeling van uw huisdier en zijn plaats in zijn roedel. Veel van deze problemen zijn eigenlijk de "schuld" van de eigenaar. Hierdoor moeten zowel baasje als het dier heropgevoed worden.

Ik kijk samen met u wat de beste oplossing kan bieden en indien nodig verwijs ik u door naar een hondenschool, privé trainer of gedragstherapeut.

 

 

Tandheelkundige zorg

Een goede tandverzorging voorkomt een slechte adem, verlies van tanden of meer substantiële orale ziekten (bacteriële infecties, gingivitis, parodontitis,...).

De praktijk is uitgerust met een tandheelkundige infrastructuur die net zoals bij de humane tandverzorging wordt gebruikt om tandsteen te verwijderen en de nodige tandzorg toe te dienen. De meeste ingrepen gebeuren onder volledige narcose. Het meest voorkomende is tandsteen verwijdering met behulp van een ultrasoon apparaat (hetzelfde type als bij een tandarts).

Na het ontkalken worden de tanden gepolijst, zodat dit nieuwe tandsteenvorming vertraagt.

Hospitalisatie

Wanneer de conditie van uw huisdier sterk achteruit is gegaan, is het soms nodig om het dier te gaan hospitaliseren.

Onze kennel is uitgerust met de specifieke apparatuur om aan de behoeften van uw gehospitaliseerd dier te voldoen (infuus, zuurstoftoediening, cardiorespiratoire monitoring, regelmatige controle van de algemene conditie,...). Dit gebeurd in een rustige en te verduisteren ruimte.

Voeding

Het voedsel dat u uw huisdier geeft is essentieel voor een goede gezondheid, daarom stel ik u verschillende reeksen van voeding voor die ik speciaal heb uitgekozen om hun hoge technische kwaliteit (smaak, voedingswaarde, balans, verteerbaarheid,...).

Er wordt gewerkt met drie types voeding:

- "Gezondheidsvoeding" om gezonde dieren in een goede gezondheid te houden, aangepast aan hun leeftijdscategorie.

- "Dieetvoeding" voor dieren die lijden aan een pathologisch probleem (obesitas, allergieën, hart-en vaatziekten, diabetes, nierfalen, enz.). Deze voeding kan een belangrijke aanvulling en soms zelfs noodzakelijk zijn na een medische behandeling.

- "Specifieke voedingsmiddelen": We kunnen op verzoek ook andere voedingsproducten leveren die wij nu niet op voorraad hebben.

De praktijk beschikt over een beperkte stock van gezondheids- en dieetvoeding. Geef daarom best vooraf een seintje om te zien of uw zak voeding in voorraad is. Indien uw zak niet in voorraad is om dat moment, dan wordt deze direct besteld bij de groothandel zodat deze zo snel mogelijk kan geleverd worden. Wacht dus niet tot uw zak volledig op is, maar contacteer mij enkele dagen vooraf zodat uw dier nooit zonder z'n gekende voeding valt.

Beschikbare merken voeding voor hond en kat: SanimedHill'sSpecificVetcomplex, Royal Canin, Edgard & CooperCarocroc en Trovet. Voor de knaagdieren en konijnen is er de kwaliteitsvoeding van Supreme.

Indien u hierover vragen hebt, aarzel dan niet om mij te contacteren. Samen zoeken we dan naar de beste voeding die bij de noden van uw dier past.

 

Identificatie

In België moet iedere hond geïdentificeerd zijn en een Europees paspoort hebben. 

Verantwoordelijken van honden moeten hun dieren laten identificeren en registreren voordat zij ze verkopen of weggeven en, hoe dan ook, voordat ze 8 weken oud zijn. Identificatie kan bij middel van een microchip. Identificatie bij middel van een tatoeage mag alleen indien deze voor 03/07/2011 geplaatst werd en duidelijk leesbaar is. Tatoeage is evenwel niet geldig indien de bestemming het Verenigd Koninkrijk, Ierland of Malta is.

De erkende dierenarts mag maar een Europees paspoort afleveren na het identificeren van het dier.

Sinds 1 september 2014 is er ook een wetgeving die verplicht dat wie een kat verkoopt of weggeeft, de kat moet laten identificeren en registreren.

Het identificeren gaat snel en is pijnloos. Het is ook onmisbaar voor het terugvinden van uw huisdier indien het als verloren wordt opgegeven.

De praktijk beschikt over de noodzakelijke apparatuur voor de inplanting van deze microchip en het uitlezen van de transponders. De microchip implantatie kan worden uitgevoerd bij alle diersoorten.